سعید موتمنی

مهم‌ترین تاثیر اصلاح قیمت خودرو و کاهش شکاف قیمتی بین نرخ کارخانه و بازار، کم شدن جذابیت بازار خودرو برای دلالان است. زمانی‌که قیمت کارخانه و بازار به‌هم نزدیک باشد، انگیزه خرید خودرو از کارخانه با هدف فروش در بازار آزاد و کسب سود کاهش می‌یابد. این موضوع می‌تواند باعث کاهش حجم تقاضای غیرواقعی شود.

در همین رابطه، سعید موتمنی، رئیس سابق اتحادیه فروشندگان خودرو تهران به بیان نظرات خود پرداخته است.

افزایش قیمت کارخانه‌ای خودرو چگونه م بر عرضه و تقاضا در بازار تاثیر می‌گذارد؟

اگر هم‌زمان با افزایش قیمت خودرو، خودروساز بتواند نیاز بازار را تامین کند، می‌توان امیدوار بود قیمت خودرو در بازار به تعادل خواهد رسید و هر روز شکاف قیمت کارخانه و بازار کمتر خواهد شد. با این حال میزان عرضه فعلی خودرو جوابگوی بازار نیست و هرگونه نوسان قیمت‌ها ناشی‌از کاهش عرضه خودرو است.

درحال‌حاضر چه عاملی باعث کندی ترخیص خودروهای وارداتی از گمرکات شده است؟

قیمت برخی خودروهای وارداتی در بازار افزایش یافته که این موضوع ناشی‌از عدم ترخیص خودرو از گمرکات طی چند هفته اخیر است که به محض تامین ارز، این خودروها از گمرکات ترخیص و وارد بازار می‌شود. بنابراین جهش قیمت خودروهای وارداتی نیز موقتی است و به زودی با ترخیص خودروهای وارداتی بهای این خودروها به قبل باز می‌گردد.

برای افزایش عرضه خودرو چه اقداماتی را می‌توان انجام داد تا نیاز بازار برطرف شود و قیمت‌ هم به تعادل برسد؟

قیمت در بازار خودرو براساس عرضه و تقاضا تعیین می‌شود، در صورتی که خودرویی که در بازار کم عرضه شود، افزایش قیمت بیشتری بین کارخانه و بازار را تجربه خواهد کرد. بنابراین برای رفع نیاز بازار نیازمند عرضه بیشتر خودروهای مورداستقبال مردم به نرخ کارخانه‌ای و توسعه و سرعت بخشی به واردات خودروها هستیم.

حذف دلالان و واسطه‌ها از بازار خودرو چه تاثیری برجای می‌گذارد؟

مهم‌ترین خروجی افزایش قیمت خودرو، حذف دلالان و واسطه‌ها از بازار خودرو با کاهش جذابیت سرمایه‌گذاری است که می‌تواند شانس خریداران واقعی را برای خرید خودرو با قیمت کارخانه افزایش دهد.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • محسن IR ۱۶:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۶
    0 0
    نمیدونم واقعی شدن قیمت خودرو در نظر شما چی هست ، ولی چیزی که می‌بینیم، گران شدن خودرو های داخلی و ورود خودروهای لاکچری خارجی هست ، برای اقشار کم درآمد و حتی کارمند ، خرید یک کویک که بیش از ۴۰۰ میلیون هست، آرزویی دست نیافتنی هست . حالا شما با واردات خودروهای بالای یک میلیاردی ، کدام دسته از جامعه رو در نظر گرفتید . دیگه اقشار پایین جامعه، تقریبا حذف شدن و کلیه تغییر و تحولات ، به خاطر لاکچری ها شده . خودرو های کارکرده همشون بابای ۱ میلیارد هستند . در واقع رقابت لاکچری های چینی و اروپایی و کره ای برای کسب سود بیشتر ، در جهت تامین نیاز افرادی که دوست دارن مدتی هم به جای شاسی بلند های چینی. انواع اروپایی و کره ای سوار بشن . اقشار کم درآمد، کماکان در پی پراید کم کارکرد و روآ و حتی پیکان سرگردان هستند ، گویی اصلا ما دیگه نیستیم

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 9 =